31 Ekim 2012 Çarşamba

KOKULU ÜZÜM MARMELATI..(LAZ ÜZÜMÜ)

   Merhaba,bahçemizde bulunan siyah kokulu asmamız maşallah bu sene çok fazla verdi. Konu komşu, eş dost hepimiz fazlasıyla nasiplendik. Kaynatıp sularını süzdük, kavanozladık, kışın pepeçura yapmak ve suyunu içmek için kaldırdık. Her sene olmazsa olmazımız olan marmelatı da yapalım dedik..
Ayrıca kokulu siyah üzümün çok da faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Kısaca biraz bahsedelim, bakalım nelere iyi geliyormuş:)))
Çok iyi kan yapıcı ve vücuttaki yağları yakma özelliği var.. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kolestrolü düşürür. Birde biz bayanları en çok ilgilendiren bir özelliği de var. Güzellik iksiri olarak da biliniyor. Bir salkım kara üzüm vücut hücrelerini yenileyip, beyin hücrelerini zindeleştiriyormuş:)))
Şimdi gelelim marmelatının yapımına...
Malzemelerimiz:
Kokulu üzüm
Toz şeker
Yarım limon suyu

Hazırlanışı:
İlk önce üzümlerimizi çöplerinden ayırıp, güzelce yıkayıp süzüyoruz. Sonra geniş bir tencerede hiç bir şey ilave etmeden, kendi suyuyla kabukları ayrılana kadar pişiriyoruz.

Daha sonra suyunu süzüyoruz. Kalan posasının da suyunu süzgeçten elimizle güzelce ezip çıkartıyoruz.
İyice suyunu çıkardığımız kalan posayı atıyoruz.
Elde ettiğimiz üzüm suyunu tenceremize alıyoruz.
Bizim 11 su bardağı üzüm suyumuz çıktı. Biz buna 8 su bardağı toz şeker ilave ettik.
Siz üzümünüzün tadına ve kendi damak zevkinize göre şeker miktarını azaltıp çoğaltabilirsiniz...
Üzüm suyuyla beraber şekeri güzelce karıştırdık. Orta hararetli ocağın üzerine arada karıştırarak pişirmeye bıraktık.
Üzerinde oluşan köpüğü kevgir yardımıyla aldık.
Olduğunu anlamak için içinden bir tatlı kaşığı kadar alıp soğutalım. Yayılmadan duruyorsa olmuş demektir.
Üzerine yarım limon suyu ilave edip 2-3 dakika kadar daha kaynatıyoruz. Sıcakken konserve kavanozlarına döküp ters çeviriyoruz. 1 gün böyle bekletiyoruz. Kapağını açtıktan sonra buz dolabında muhafaza edebilirsiniz.

Afiyet olsun. Sevgiler...

6 yorum:

  1. Ellerinize sağlık marmeladını hiç denemedim. Ama eminim çok lezzetlidir. Bu sene bir kaç salkım üzüm yemek nasip oldu. En sevdiğim halini yani Tormon -sizin deyiminizle Pepeçura- henüz yiyemedim. Seneye inşallah. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. pepeçurası çok güzel olur
    bayıla bayıla yerim :D

    eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  3. Kokulu üzüm nasıl aceba hiç bilmiyorum. Bildiğimiz üzümlerden farklı sanırım renk muhtesem ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  4. ya ama çok güzel görünüyor...
    varsa banada lütfen :))
    ellerine sağlık canım:..

    YanıtlaSil
  5. ne güzel olmuş ! ellerine sağlık.
    hemen izlemeye alıyorum .

    YanıtlaSil
  6. canım nefis olmuş bunlar. bir ben yapmadım herhalde üzüm marmelatı. eline emeğine sağlık

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...