16 Ağustos 2012 Perşembe

KAHRAMANMARAŞ/KAYSERİ....

      Merhaba gezi notlarımda Gap turu kapsamında yaptığımız Gaziantep'i anlatmıştım sıra geldi Kahramanmaraş ve Kayseri'i benim izlenimlerimle anlatmaya... Bu şehirler geçiş noktalarımız olduğu için çok detaylı gezemedik, ama yinede genel olarak şehir merkezlerini görebildik...
Kahramanmaraş doğal güzellikleri bakımından güzel ,bulunduğu coğrafi konumdan dolayıda şanslı bir ilimizdir. İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinin birleştiği noktadadır. Çevre illerinden fazlaca mesire yerine sahiptir. Su kaynaklarını çevre illere göre çok fazladır. Geniş ormanlık alana sahiptir. Barajlar şehri görünümündedir. Şehirde faaliyet gösteren altı adet baraj bulunmaktadır.
Maraş'ın kurtuluş savaşında şehir halkı ile beraber top yekun direniş göstermesi ve çevre illerin yardımına koşması büyük taktir toplar. Kurtuluş savaşı sonrası Maraş'a bir yazı gönderilir ve milli mücadeleye katılanların listesi istenir. Maraş'ın ileri gelenlerinin verdiği cevapsa Maraş'ta milli mücadeleye katılmayan tek bir fert yoktur olmuştur. Bunun üzerine toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi İstiklal madalyasının fertlere değil şehir halkına verilmesini kararlaştırmıştır. Maraş bir adet kırmızı şeritli istiklal madalyasıyla ödüllendirilir. Şehir halkının Milli mücadelede gösterdiği insan üstü mücadeleden  ve fedakarlığından  ötürü T.B.M.M. tarafından kahramanlık unvanı ile ödüllendirilir...


     İlk önce Kahramanmaraş'ta bayrak olayının geçtiği yeri gördük. (Resmi tıklayıp yazıyı okuyabilirsiniz)


                                                   Kocaman bir bayrak ve bayrak direği..
                                                      Kahramanmaraş'tan genel bir görünüm..

                                                            Kahramanmaraş meydanı

Kahramanmaraş'a gidip de dondurma yemeden olur mu dedik. Hemen dondurmalarımızı sipariş verdik. Yemesi biraz zahmetli çatal bıçakla kesip yiyebiliyorsunuz ancak.. Tadı mı? enfes tabi kide... 

Daha sonra Kayseri'ye geçiyoruz. Kayseri ile ilgili hiçbir fikrim yoktu. Ama çok şaşırdım, çok modern bir şehir. Şehir planlaması çok güzel ve düzenli.
Kayseri'ye gidip de mantı yenmez mi? Afiyetle mantımızı da yedik. Her yörenin mantısı farklıdır. Gerek hamuru ve sosuyla gerek şekliyle. En küçük ve en zor olanı Kayseri mantısıdır. Hatta Kayseri'de bununla ilgili şöyle bir rivayet varmış. Bir kaşığa 40 tane mantı sığdırmayan gelin marifetli sayılmaz diye..
Kayseri 'den bu güzel manzara eşliğinde ayrılıp. Kapadokya'ya doğru yola çıkıyoruz...

3 yorum:

  1. slmlar memleket kokusu aldım sanki :)) Bir kayserili olarak gezilip görülecek çok yerlerinin ve yemeklerinin olduğunu belirtmek istedim. Keşke bu güzellikleri daha fazla görebilseydiniz. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. canım ne güzel iki şehir gezmişsiniz..kayseriye gidipte mantı yemeden maraşa gidipte dondurma yemeden dönülmez değilmi..:)afiyet şeker olsun canım..kapadokya gezınıde merakla bekliyorum..

    YanıtlaSil
  3. mantının kokusunu aldım dondurmanın soğukluğunu oruçu bozmaya az kaldı

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...