4 Mayıs 2012 Cuma

EYÜP SULTAN ZİYARETİ...

     Merhaba, herkese hayırlı cumalar. Allah bütün dualarınızı(mızı) kabul eder inşallah.. Geçen haftalarda ailecek  uzun zamandır planladığımız, ama her seferinde bir mani çıktığı için gidemediğimiz Eyüp Sultan ziyaretimizi yapabildik. Cuma günü olduğu için çok kalabalıktı, ama yinede çok güzeldi.. Çok farklı bir atmosferi var, nasıl anlatacağımı bilemiyorum, huzur mu desem maneviyat mı desem tam doğru cümleyi bulamıyorum. Bildiğim tek şey oradayken dünyanın sorunlarından uzaklaştığım.
     Biraz Eyüp Sultan'ın kim olduğundan bahsedelim bilmeyen dostlarımız için . Ebu Eyyüb el-Ensari asıl adı Halid Bin Zeyd olup Medineli ilk müslümanlardan ve seçkin sahabilerden biridir. Peygamber Efendimiz 622 yılında Mekke'den Medine'ye hicet ettiği zaman, evi yapılana kadar 7 ay onun evinde misafir  kalmıştır. Peygamber Efendimiz hayatta bulunduğu sürece yanından hiç ayrılmamıştır. Peygamber efendimizin vahiy katipliğini yapmıştır.
   Peygamber Efendimiz'le birlikte Bedir, Uhud ,Hendek savaşlarına katılmış. Hayber'in Mekke'nin ve Taif'in fethinde bulunmuştur. Bu savaşlar sırasında zaman zaman Peygamber Efendimiz'in korumalığını yapmıştır. Peygamber Efendimiz'in vefatından sonraki devirlerde Suriye,Filistin,Mısır ve Kıbrıs'ı fetheden orduda yer almıştır.
   669 yılında 80 küsür yaşında iken İslam ordusu ile beraber İstanbul seferine katılmış ve kuşatma esnasında şehit düşerek buraya defnedilmiştir. Kabri Fatih Sultan Mehmet'in 1453 yılında İstanbul'u fethetmesinden sonra Hocası Akşemsettin tarafından keşfedilmiş ve üzerine türbe yaptırılmıştır. Fatih Sultan Mehmet türbeyi yaptırdıktan 5 yıl sonra 1458 tarihinde Eyüp Sultan Camiini yaptırıp ibedete açmıştır.


Eyüp Sultan'a kadar gelip dua etmeden namaz kılmadan dönmek olmazdı. Namaz saatine kadar çarşısını meydanını gezdik. Çok renkli ve ilginç şeylerin olduğu bir çarşısı var .Giderseniz bir görün derim.

        
                                 Ortasında bu güzel fiskiyenin olduğu çok güzel bir meydanı var..
                                                                        Caminin meydandan görünüşü...

Namaz saati yaklaştı içeri girelim dedik ama nerede!!!. Herkes erkenden yerini tutmuş biz bunu bilmediğimiz için içeri giremedik. Allah kabul ederse dışarıda serilen hasırlar üzerinde namazımızı kılabildik. Buraya kadar geldik caminin içini türbeyi göremeden mi gideceğiz. Bekleyelim dedik yaklaşık bir 45 dakika sürdü insanların içeriyi boşaltması. Hayatımda hiç bu kadar insanı bir arada görmemiştim. Buda benim için farklı bir tecrübe oldu. Ama beklediğimize değdi caminin güzelliğini görünce..


                                                                        Caminin ön avlusu...
Caminin ana giriş kapısı...
Caminin muhteşem içi....
 


Türbeye giremedik maalesef içeride tadilat varmış. Allah kabul ederse dışarıdan yaptık dualarımızı. Caminin avlusunda kocaman bir çınar ağacı var. Resmini çekmeye çalıştım.
Eyüp Sultan Camii'ni  ziyaret ettikten sonra Caminin hemen aşağısında olan Bahriye Nazırı Hüsnü Paşa'nın ailesiyle birlikte yattığı türbesinide ziyaret ettik

En son olarak da  Osmanlı padişahlarının otuz beşincisi ve İslam halifelerinin yüzüncüsü Sultan Mehmet Reşat Han Türbesini ziyaret ettik
Aslında Eyüp'e her geldiğimizde yaptığımız, Pierro loti de Haliç manzarası eşliğinde çay içme planlarımızda vardı. Ama maalesef yeğenlerimin okuldan çıkış saati yaklaşıyordu , bizim gidecek uzun aşılacak köprü trafiğimiz vardı. Çay keyfimizi başka bir zamana erteleyip yolumuza koyulduk. Sevgiler....

4 yorum:

  1. sen bana çok yaklaşmışsın ama bizim haberimiz yok,desen gelirdim yanına:)
    Eyüpte oturuyorum ben sık sık da oralardayım,sahiden çok manevi bir yer,ramazanda hiç giremiyoruz o kötü oluyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa öylemi!! bir daha ki sefere artık.Fırsat buldukça gitmeyi sevdiğim yerlerden:))

      Sil
  2. eyüp sultana gitmeyi çook seviyorum...
    daha önceleri bende gitmiştim...
    enn kısa zamanda bende gidicem inşallah...
    paylaşımların çoook güzeldi...
    hayırlı cumalar...

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel Beton boru firması olarak paylaşımlarınızın devam etmesini diliyoruz.Blogunuzu takip etmeye devam edeceğiz.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...